XI Konferencja Terenowa „Nie tylko poznańska pyra – osobliwości kulinarne Poznania od św. Marcina do Michelina” 16 marca 2024 r.
Restauracja „Hyćka” – śniadanie z regionalnymi smakami Poznania i Wielkopolski, spotkanie z pp. Alicją i Marcinem Sadowskimi – właścicielami „Hyćki”, spotkanie z p. Lilianną Kubiak, koordynatorką Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, a także pokaz kulinarny produkcji kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej z komentarzem p. Przemysława Tecława z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Rogalowe Muzeum Poznania – degustacja rogala świętomarcińskiego oraz spotkanie w właścicielami obiektu Szymonem Walterem i Tomaszem Wawrzyniakiem.
Spacer o tematyce kulinariów Poznania
Degustacja poznańskiej pyry z gzikiem w „Pyra Bar”, spotkanie z właścicielem obiektu p. Witoldem Jędrzejakiem.
Degustacja monoporcji cukierniczych w Autorskiej Pracowni Cukierniczej Michała Doroszkiewicza „OVO” oraz spotkanie z właścicielem miejsca – Mistrzem Świata Cukierników.
Wizyta w barze z piwem kraftowym „TAM GDZIE ZAWSZE na Śródce”– degustacja piwa z „Browaru za Miastem” i spotkanie z właścicielem obiektu Sławomirem Szwedziakiem.
Kolacja w nagrodzonej gwiazdką Michelin w Restauracji „MUGA” oraz w wyróżnionej oznaczeniem Bib Gourmand w przewodniku Michelin „TU. Restaurant”.
X Konferencja Terenowa „na Górnym Śląsku” 25-27 sierpnia 2023 r.
Muzeum Śląskie w Katowicach – zwiedzanie z przewodnikiem
Dom Śląski – kolacja i spotkanie z p. Grzegorzem Franki, prezesem Związku Górnośląskiego działającego na rzecz umacniania tożsamości regionalnej, warsztaty kulinarne z „Barbórkami” (gotowanie zupy regionalnej), spotkanie-wywiad z prof. UO dr hab. Dorotą Świtałą-Trybek, autorką licznych publikacji naukowych, spotkanie z p. Iwoną Małyską z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska
Śniadaniownia „3 Siostry Bajgiel i Kawa” – śniadanie
„Gryfno” – wizyta w sklepie z lokalnymi pamiątkami
Muzeum Górnośląskie Park Etnograficzny w Chorzowie (Patron Honorowy Konferencji) – zwiedzanie kompleksu z przewodnikiem – wystawy stałej oraz czasowej pt. „Lodówka. Wystawa dawnych sprzętów do chłodzenia żywności”, degustacja lokalnych słodyczy odpustowych od pp. Widerów, doroczne Zwyczajne Walne Zebranie Sprawozdawcze PSTK, śląski obiad w Karczmie u Brożka oraz spotkanie z właścicielem i rozmowa nt. dziedzictwa kulinarnego w menu
Sztolnia Królowej Luizy w Zabrzu – podziemny spływ łodziami trasą poświęconą żywiołom w kopalni, zakup kraftowego piwa „Luiza” lub „Guido”
Restauracja „Szyb Maciej” – Kolacja z daniami śląskimi w obiekcie obecnym na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” oraz Szlaku Zabytków Techniki
Śniadaniownia „Kolorowo Bistro” – śniadanie
Nikiszowiec – spotkanie z przewodnikiem
Muzeum Historii Katowic – zwiedzanie Działu Etnologii Miasta (w tym wystaw: „Woda i mydło najlepsze bielidło” oraz „U nos w doma na Nikiszu”) oraz zabudowy i atrakcji kulturalnych dzielnicy
Cafe Bifyj na Nikiszowcu – obiad regionalny w restauracji
Piekarnia Michalski na Nikiszowcu – zakup produktów cukierniczo-piekarniczych
IX Konferencja Terenowa „Łódź wielu smaków” 25 marca 2023 r.
Trasa: Łódź
PROGRAM (trasa autorska PSTK)
Wprowadzenie merytoryczne (Szymon Gatlik, polskieskarby.pl):
„Ja nie mam nic, ty nie masz nic i on nie ma nic. (…) To razem właśnie mamy tyle, w sam raz tyle, żeby założyć wielką fabrykę. Cóż stracimy?” – nie ma chyba w polskiej literaturze cytatu, który bardziej byłby zrośnięty z historią i tożsamością miasta niż te słowa z „Ziemi obiecanej” Reymonta złączone z Łodzią. Łodzią, która z osady zamieszkałej w 1820 roku przez 800 osób, w zaledwie 45 lat stała się 300-tysięczną metropolią i najważniejszym ośrodkiem przemysłowym Kongresówki. Przybywali do niej zwabieni wizją lepszego życia Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie, przywożąc ze sobą swoje religie, tradycje i kulinarne przepisy. Miasto czterech kultur stało się miastem czterech kuchni.
„Radogość Cafe” w dzielnicy Radogoszcz na ul. Zgierskiej 214:
– rozpoczęcie konferencji,
– degustacja najpopularniejszego łódzkiego dania: zalewajki, w jednej z wielu tutejszych wariacji na Łódzkim Szlaku Zalewajki,
– spotkanie z p. Anną Wesołowską – autorką książki „Fifka i żulik czyli domowa kuchnia łódzka”,
– warsztaty kulinarne w studiu kulinarnym „Tytka” (łódzki przysmak – tytułowy żulik)
Ul. Piotrkowska 32 / S. Jaracza – Pomnik Trzech Fabrykantów
Lunch w Restauracji „Imber” z kuchnią żydowską (ul. Piotrkowska 43). W menu: Zupa – wywar na żebrach baranich (aromatyczna zupa przygotowywana na żebrach baranich z pieczonymi warzywami mięta, pietruszką i kminem rzymskim) oraz pozycje kuchni Łódzko-żydowskiej w formie degustacyjnej: tatar ze śledzia po żydowsku, wypiekany na miejscu pasztet z kaczki z podgrzybkami, hummus z warzywami, a na deser sernik paschalny z bryndzy.
Podczas lunchu spotkanie z panią Izabelą Borowską – ekspertką lokalnej gastronomii oraz współautorką portalu kulinarnego (od 2011 r.) „Jemy w Łodzi” i inicjatorką utworzenia Łódzkiego Szlaku Zalewajki oraz akcji społecznej „Dumni z Zalewajki”
Spacer kulinarno-kulturowy po postindustrialnych przestrzeniach Łodzi (ulicą Piotrkowską aż do kompleksu Scheiblerów na Księżym Młynie, ok. 3 km), m.in.:
– legendarna restauracja Hotelu Grand (ul. Piotrkowska 72)
– tablica pamiątkowa kawiarni „Honoratka” – niestniejący już lokal bohemy łódzkiej (ul. S. Moniuszki 2)
– dawna kawiarnia „U Roszka” (Piotrkowska 76)
– podwórko gastronomiczne przy Piotrkowskiej 89
– pałac Scheiblerów (ul. Targowa)
Czas wolny „na kawę” w Księżym Młynie 16 oraz kompleksie przy ul. Ks. Bpa W. Tymienieckiego 25 w wybranym lokalu gastronomicznym
Spacer kolejnymi obszarami postindustrialnej Łodzi (ok. 2,2 km) – przejście m.in. obok d. fabryki Ludwika Grohmanna, obecnie Browar „Księży Młyn”, krótkie zwiedzenie d. fabryki Franciszka Ramischa, obecnie kompleksu gastronomiczno-kulturalnego „Off Piotrkowska” (ul. Piotrkowska 138/140)
Degustacja wybranego piwa w Pubie Spółdzielczym (Al. T. Kościuszki 80/82), krótkie spotkanie z pracownikami i rozmowa o specyfice pubów spółdzielczych
Kolacja w Restauracji „Piwnica Łódzka”, usytuowanej w kamienicy fabrykanta Oskara Kona (ul. Sienkiewicza 67). W menu danie łódzkie (wyboru jednego z trzech dań regionalnych dokonamy w sobotę), menu przygotowane przez szefa kuchni i właściciela lokalu Sebastiana Spychałę
W trakcie kolacji zebranie zwyczajne PSTK, sprawy bieżące.
VIII Konferencja Terenowa „Szlakami wina, miodu i lubuskiego produktu regionalnego” 26-28 sierpnia 2022 r.
(Trasa: Lubiechnia Wielka – Trzebule – Zabór – Wojnowo – rzeki Odra i Obra – Leniwka – Witnica – Sulęcin – Dereniówka)
PROGRAM (trasa autorska PSTK)
„DZIEŃ WINA I WODY” oraz „DZIEŃ PIWA, SERÓW KOZICH, DZIKICH ROŚLIN I MIODU”
Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne „Dereniówka” Grażyny Dereń w Lubiechni Wielkiej k. Rzepina:
– warsztaty kulinarne z właścicielką obiektu – członkinią PSTK
– Walne Zebranie PSTK
– debata ekspercka i spotkanie z przedstawicielem Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego
– kolacja integracyjna z wybranymi produktami z ministerialnej listy produktów tradycyjnych
– degustacja wyrobów tynkturowych autorstwa członków PSTK.
Winnica pod Wieżą w Trzebulach k. Krosna Odrzańskiego (2ha) – spotkanie z właścicielami, zwiedzanie winnicy, przyjrzenie się produkcji, degustacja kilku win oraz produktów regionalnych, możliwość zakupu wina.
Winnica Samorządowa (33ha) i Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze – spotkanie z przedstawicielem instytucji, zwiedzenie ekspozycji poświęconej historii oraz obecnej uprawie winorośli i produkcji wina w regionie, objazd po winnicy.
Obiad w Rybackiej Chacie w Wojnowie, której dania są efektem „racjonalnej gospodarki, połączonej z kultywowaniem tradycji rybackich lubuskich ryb słodkowodnych” oraz krótkie spotkanie z właścicielami lokalu i gospodarstwa rybackiego Fisch-Net; możliwość zakupu ryb wędzonych i innych rybnych produktów.
Rejs galarami o zachodzie słońca po Odrze i Obrzycy, połączony z opowieścią przewodnicką, degustacją lokalnych win i produktów oraz zwiedzaniem winnic z perspektywy łodzi (m.in. winnicy w Górzykowie).
Kolacja regionalna w Winiarni-Restauracji „Leniwka” w Świebodzinie, zlokalizowanej w starym młynie.
Zwiedzanie z przewodnikiem Lubuskiego Muzeum Browarnictwa oraz Browaru w Witnicy, możliwość zakupu piwa w sklepie firmowym.
Spotkanie z właścicielką „Przystanku Czarna Koza” Gospodarstwa Rolnego „Ogrody Smaków” w Mosinie – zapoznanie z produkcją serów kozich i możliwość ich zakupu oraz warsztaty „gotowania intuicyjnego z natury” – przygotowanie lunchu w postaci leśno-łąkowej sałatki z serami kozimi.
Wizyta w Gospodarstwie Pszczelarskim Dutkowiak w Sulęcinie – największej pasiece zawodowej w zachodniej Polsce (1800 rodzin pszczelich) – spotkanie z właścicielami, zwiedzanie pasieki, przyjrzenie się produkcji miodu, degustacja, możliwość zakupu miodu.
VII Konferencja Terenowa „Bydgoski Szlak Kulinarny” 26 luty 2022 r.
(Trasa: Bydgoszcz)
PROGRAM
Makieta Miasta (amfiteatr, ul. Grodzka 7) – krótkie wprowadzenie historyczne na temat Bydgoszczy.
Barka Lemara – Muzeum Legend Szyperskich, oddział Miejskiego Centrum Kultury w Bydgoszczy (ul. Spichlerna 1):
– rozpoczęcie konferencji
– degustacja regionalnych przysmaków (chleb z ziemniakami, powidła strzeleckie, ser ślesiński i szneka z glancem, kawa i herbata)
– spotkanie z bydgoskimi szyprami
– zwiedzanie barki i kuchni szyperskiej (przewodnicy: Adam Gajewski – kurator sekcji Dziedzictwa Lokalnego oraz Jerzy Ratz – kapitan Barki Lemara).
Zwiedzanie wystawy pt. „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy. Oprowadzanie kuratorskie poprowadziła Anna Kornelia Jędrzejewska, kustosz Pracowni Etnografii MOB, członkini PSTK.
Spacer degustacyjny z przewodnikiem obejmujący następujące punkty Bydgoskiego Szlaku Kulinarnego:
– degustacja w restauracji „Port 13” (śledź na ziemniaku)
– degustacja w „Kraftodajni” (piwo, podpiwek)
– degustacja w restauracji „Apteka” (pierogi z gęsiną)
– degustacja w Cukierni „Sowa” (rogal bydgoski)
– degustacja w „Bromberg Kaffe” (kawa) z opowieścią właściciela o paleniu kawy.
Debata branżowa, zebranie PSTK oraz kolacja w Restauracji „Warzelnia” na Wyspie Młyńskiej.
VI Konferencja Terenowa „Kaszëbskô Szwajcariô – kulinarnie, smacznie, folkowo – specyfika kuchni kaszubskiej” 27-29 sierpnia 2021 r.
(Trasa: Lipusz – Kaliska Kościerskie – Pierszczewo – Chmielno – Kożyczkowo – Łapalice – Kartuzy – Ręboszewo – Kamienica Szlachecka – Kościerzyna – Węglikowice)
PROGRAM (trasa autorska PSTK)
Zagroda Kaszubska w Lipuszu – spotkanie z p. Karolą Bober – specjalistką od wypieku chlebów na bazie 150-letnich receptur, posiadaczką bogatej kolekcji form piekarskich i innych kulinarnych skarbów etnograficznych; degustacja chleba wraz z drobnym poczęstunkiem, spacer do okolicznego młyna wodnego; debata ekspercka cz. I.
Obiad regionalny w Kościerskiej Hucie / Kaliskach Kościerskich, a po nim spotkanie z p. Haliną Rogińską z Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Kościerska Chata” i autorką szlaku kulinarnego Szlakiem Kaszubskiej Żurawiny – debata ekspercka cz. II oraz wyprawa na bagna w poszukiwaniu żurawiny, zakupu produktów z żurawiny (produkt regionalny: Żurawina z Kaszub ucierana na surowo).
Kolacja regionalna przygotowana przez gospodynię obiektu Agroturystyka „Pod Ptasią Górą” w Pierszczewie oraz wieczór kaszubski u gospodarzy obiektu – spotkanie z kaszubskim folklorem, językiem, śpiewem, tańcami, tabaką…; podczas spotkania z gospodarzami debata ekspercka cz. III na temat rozwoju turystyki kulinarnej na Kaszubach.
Chmielno – Pracownia Ceramiki Kaszubskiej rodziny Neclów oraz udział w warsztatach garncarskich.
Kożyczkowo – obiad regionalny oraz spotkanie z producentką truskawki kaszubskiej z unijnym certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne (znanej jako kaszëbskô malëna) z Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek i jednocześnie Królową Truskawki Kaszubskiej 2021 p. Anną Król; debata ekspercka IV.
Łapalice – spotkanie z kaszubskim mistrzem nalewkarstwa (w tym Kartuzjanki) oraz wędlin z dziczyzny p. Dariuszem Wolskim.
Kartuzy – warsztaty pieczenia regionalnych Wafli Gdańskich na żeliwnych wafelnicach w Centrum Informacji Turystycznej w Kartuzach oraz spacer krajoznawczy po Kartuzach.
Ręboszewo – Walne Zebranie PSTK w zabytkowym wiatraku.
Kolacja w Restauracji „Modra Sobótka” w Ręboszewie.
Kamienica Szlachecka – udział w warsztatach artystycznych z ozdabiania porcelany w Pracowni „Farwa”: „tradycja kaszubska na współcześnie”.
Zwiedzanie Browaru Kościerzyna wraz z degustacją piwa, zakup piwa regionalnego.
Osada „Grzybowski Młyn” w Wąglikowicach – obiad regionalny (ryba jeziorna).
V Konferencja Terenowa „Jak u Pana Boga w …. Kuchni podlaskiej, w tym: wschodniej, tatarskiej, żydowskiej, nadnarwiańskiej i korycińskiej” 28-30 sierpnia 2020 r.
(Trasa: Królowy Most – Kruszyniany – Krynka – Białystok – Sokółka –
Korycin – Tykocin)
PROGRAM (trasa autorska PSTK)
Królowy Most, znany z kultowej sagi filmowej „U Pana Boga…”
Kruszyniany: zwiedzanie meczetu i mizaru, wraz z miejscowym przewodnikiem Dżemilem Gembickim, obiad z daniami tatarskimi (w tym z certyfikowanym daniem pierekaczewnik) w Tatarskiej Jurcie oraz spotkanie z właścicielką obiektu Dżennettą Bogdanowicz.
Krynka – próbowanie lokalnej wody z artyzyjskiego źródła.
Supraśl – kolacja regionalna w „Barze Jarzębinka”, spacer kulturoznawczy, spotkanie kulinarne z lokalnym producentem naturalnego masła orzechowego (firmy „Maslove”), warsztaty kulinarne z wypieku babki ziemniaczanej z p. Marią Łukaszewicz w „Łukaszówce”.
Białystok – spacer kulturoznawczy i kosztowanie lokalnego napoju Buza w „Cafe Esperanto”.
Sokółka – wizyta w najsłynniejszej w regionie kawiarni-lodziarni „Stara Szkoła” oraz spacer
po mieście.
Korycin – spotkanie z producentką sera certyfikowanego Ser Koryciński Swojski wraz z jego degustacją.
Tykocin – kolacja z potrawami kuchni nadnarwiańskiej w Restauracji „Opowieści z Narwi”, spotkanie z właścicielem i rozmowa o dawnych recepturach i kuchni Tykocina, zwiedzanie kulturoznawcze miasta oraz synagogi-muzeum, WALNE ZEBRANIE PSTK, debata dydaktyczno-branżowa, obiad w restauracji „Tejsza” z daniami kuchni żydowskiej.
IV Konferencja Terenowa „Turystyka kulinarna na Szlaku Jabłkowym Największego Sadu Europy” 23-24 listopada 2019 r.
(Trasa: Zagłębie Warecko-Grójeckie na Mazowszu)
PROGRAM (trasa autorska PSTK)
Spotkanie z przedstawicielami firmy Organizacja Producentów Owoców „Twój Owoc”, dystrybutorem produktu tradycyjnego wpisanego na listę Komisji Europejskiej tzw. Jabłek Grójeckich – zwiedzanie sadów, nowoczesnych linii produkcyjnych, poznawanie sposobów sortowania, pakowania i przechowywania owoców, degustacja jabłek.
Spotkanie w Gospodarstwie Sadowniczym pp. Szymaniaków w Starej Warce, należącego do Stowarzyszenia Sady Grójeckie – rozmowa z właścicielami na temat zmian w sadownictwie na przestrzeni wieków, historii sadownictwa na tych terenach, oglądanie maszyn produkcji sadowniczej i obiektów do przechowywania owoców, degustacja lokalnych jabłek i soków.
Browar BroWarka w Warce – spotkanie z założycielem i piwowarem Hubertem Kurzepą, poznawanie kolejnych etapów tworzenia piwa, rozmowa o tradycjach i różnych typach piwa, degustacja piwa prosto ze zbiornika leżakowego.
Kolacja tematyczna w Restauracji TUM w Warce z menu jabłkowym według autorskich receptur Agnieszki Kurowskiej-Kobus, walne zebranie członków PSTK.
Wizyta w Szkółce Owocowej Bończa w Bończy:
– zwiedzanie Szkółki, której głównym celem jest edukowanie dzieci i młodzieży
– spotkanie z koordynatorką Szlaku Jabłkowego p. Małgorzatą Dąbrowską (Stowarzyszenie W.A.R.K.A) oraz przedstawicielką Stowarzyszenia Sady Grójeckie
– debata dydaktyczno-naukowa uczestników Konferencji na temat funkcjonowania tego typu produktów turystycznych oraz działań grup lokalnych na rzecz pielęgnacji historii i tradycji kulinarnych
– gotowanie lunchu z Grupą Seniorską SPA z Bończy.
Wizyta w Muzeum im. K. Pułaskiego w pałacu Pułaskich w Warce oraz w Kawiarni-Galerii „Rynek” w Warce.
III Konferencja terenowa „Turystyka kulinarna na Dolnym Śląsku” 17-18 listopada 2018 r.
(Trasa: Dolina Baryczy – Dobków)
PROGRAM (trasa autorska PSTK)
Spotkanie w Centrum Edukacyjno-Turystycznym Naturum w Rudzie Sułowskiej, spacer ścieżką edukacyjną, obiad z karpiem w gospodarstwie przetwórstwa farmerskiego.
Wizyta u producenta kiszonek pp. Sznajderów w Karnicach, jednego z producentów zrzeszonych w „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”.
Dobków:
– kolacja w „Villi Greta” i spotkanie z szefową kuchni
– walne zebranie członków PSTK
– obrady konferencyjne wraz z prezentacją Szlaku Kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”
– udział w warsztatach gotowania z ziołami
– degustacja regionalnego piwa oraz Likieru Karkonoskiego.
II Konferencja terenowa PSTK „Oferta turystyki kulinarnej Wielkopolski – stan obecny, perspektywy rozwoju” 14-15 kwietnia 2018 r.
(Trasa: Wąsowo – Mniszki – Prusim)
PROGRAM (trasa autorska PSTK)
Wizyta w Folwarku Wąsowo – spotkanie z właścicielem p. Janem Wiełą oraz spacer przewodnicki po zabytkowym kompleksie: miejscu o ciekawej historii oraz po gospodarstwie ekologicznym, lunch w folwarku, w oparciu o produkty pochodzące z własnych upraw ekologicznych i o własne przetwory, należące do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
Pobyt w Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej w Mniszkach – zwiedzanie, spotkanie z dyrektorem obiektu i udział w warsztatach odwołujących się do dawnych profesji związanych z przygotowywaniem jedzenia.
Wizyta w ośrodku wypoczynkowym „Olandia”:
– spacer z przewodnikiem po kompleksie, poznanie idei miejsca, oferty i jego gospodarzy
– walne zebranie członków PSTK
– obrady konferencyjne wraz z dyskusją
– warsztaty pieczenia chleba pod opieką szefa kuchni Pawła Ludka, zakończone własnym wypiekiem
– kolacja z daniami szefa kuchni, opowieść gospodarza Jana Makiewicza o nalewkach wraz z ich degustacją.
I Konferencja Terenowa „Nie tylko pierniki – rozwój turystyki kulinarnej
w województwie kujawsko-pomorskim” 21-22 października 2017 r.
(Trasa: Toruń – Topolno – Strzelce – Toruń)
PROGRAM (trasa autorska PSTK)
Zwiedzanie winnicy Przy Talerzyku w Topolnie z właścicielami obiektu, testowanie wina i lokalnych serów z Kosowa.
Wizyta w gospodarstwie Państwa Anny i Jana Iwanowskich – pokaz i udział w smażeniu powideł śliwkowych („Powidła Strzeleckie”), degustacja powideł i lokalnych racuchów.
„Bistro Klonowica” – kolacja degustacyjna inspirowana daniami regionalnymi, przygotowana przez szefa kuchni Michała Żulewskiego.
Obiad w restauracji „Luizjana Kreolskie Smaki” w rytmie nowoorleańskiego jazzu.
Wizyta w Żywym Muzeum Piernika – pokaz robienia pierników, warsztat.
Obrady konferencyjne oraz walne zebranie członków PSTK w „Hotelu Przystanek Toruń*** & Restauracja Lokomotywa”