VI Konferencja Terenowa

„Kaszëbskô Szwajcariô – kulinarnie, smacznie, folkowo" – specyfika kuchni kaszubskiej

„Kaszëbskô Szwajcariô – kulinarnie, smacznie, folkowo" – specyfika kuchni kaszubskiej

27-29 sierpnia 2021 r.

Za nami piękne lato 2021 i sporo ciekawych wyjazdów. Dla naszego stowarzyszenia najważniejszy, bo wspólny, odbył się w ostatni weekend sierpnia. Tym razem, łącząc to z VI konferencję terenową, zawitaliśmy na Szwajcarię Kaszubską, do powiatów: kościerskiego i kartuskiego.

Udało nam się spróbować chyba wszystkiego, co region kaszubski ma na liście swych topowych dań i produktów. Kosztowaliśmy ryby, w tym śledzia po kaszubsku, sielawę i sandacza; ruchanki i bankucha, gęsinę i mięso z kaczki, zupę dziadówkę, wafle gdańskie, truskawkę kaszubską, kaszubską żurawinę, dziczyznę, kiszkę kaszubską, chleb regionalny, nalewki. Poznaliśmy też ich niezwykłych producentów i gospodarzy miejsc. Lepiliśmy naczynia z gliny i malowaliśmy porcelanę. Wszystkie miejsca, ich gospodarzy i tamtejsze smakowitości przedstawiamy poniżej:

Wizytę na Kaszubach zaczęliśmy od szlaku kaszubskiej żurawiny. Żurawina to skarb Kaszub, magiczny owoc łagodzący liczne schorzenia i wzbogacający smak wielu potraw. Mieszkańcy Kaszub już przed wiekami przekonali się, że ta niezwykła mała roślina ma wielką moc. Coroczne zbieranie żurawiny błotnej jest tradycją w wielu kaszubskich domach. Mimo, iż rośnie ona na terenach podmokłych i torfowiskach, przez co jej ręczne zbieranie jest utrudnione, zyskała wielu zwolenników ze względu na swoje dobroczynne właściwości lecznicze i zastosowanie kulinarne. Miejsca jej występowania są strzeżone tajemnicą. Tylko okoliczni mieszkańcy wiedzą, gdzie jej szukać.

Trasa „Szlakiem Kaszubskiej Żurawiny" jest projektem promującym ten doskonały owoc i związane z nim produkty kulinarne i zdrowotne i prowadzony jest przez Stowarzyszenie Kościerska Chata.

W podróży Szlakiem Kaszubskiej Żurawiny towarzyszyła nam Pani Halina Rogińska, która jest pomysłodawczynią szlaku. Z koszykiem w ręku ruszyliśmy na bagna. Mieszkańcy doskonale wiedzą, w których miejscach bezpiecznie można zbierać żurawinę. Warto pamiętać, że poruszając się po torfowiskach uważnie należy stawiać każdy kolejny krok. I nie zapomnijcie o kaloszach!

Co dalej robimy z zebraną żurawiną? Umytą i wysuszoną możemy utrzeć w makutrze. Z żurawiny można przygotować konfiturę, sok czy nalewkę.

Warto zakupić u Pani Haliny żurawinę z Kaszub ucieraną na surowo - wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych.

Następnie zawitaliśmy do domu Karoli Bober w Lipuszu - nie jest tu łatwo trafić, ale kto się w nim już znajdzie, nie chce wyjeżdżać. Nas też w nim zatrzymał obłędny smak, zapach i wygląd wypiekanych chlebów, a także cudowna gospodyni i jej rodzina. Karola to mistrzyni wypieku chlebów na bazie 150-letnich przepisów, propagatorka zdrowego stylu odżywiania, etnografka-amatorka, kolekcjonerka dawnych form do wypieków wszelakich i cudowna gawędziarka. Kocha ludzi, to, co robi i gości, którzy rozumieją jej pasję. A w wypieku chleba nie ma sobie równych :)

Wspaniale byłoby pomóc Karoli w utworzeniu domowego muzeum, bo byłoby w nim co pokazywać! Będąc na Kaszubach koniecznie zawitajcie w Lipuszu po chleb...

Podczas naszej podróży po Kaszubach szukaliśmy miejsc z niezwykłą atmosferą oraz pysznym jedzeniem. Na spotkanie kolacyjne wybraliśmy Restauracja Modra Sobótka - PERŁA Kaszub i Restauracja Regionalna Roku i to był doskonały pomysł! To elegancki lokal, który kuchnię regionalną podaje w niezwykłej oprawie. A smak dań wart jest specjalnej wyprawy do Ręboszewa. Z menu wybraliśmy zupę dziadówkę (z jajkiem sadzonym, kulinarny majstersztyk!), pyszne pierogi z gęsiną w sosie kurkowym i takiegoż śledzia po kaszubsku w wersji nieco fusion. Do tego gospodarze miejsca poświęcili nam czas i chętnie opowiedzieli o serwowanych daniach. Spędziliśmy tam przemiły czas.

Będąc w Ręboszewie wdrapaliśmy się też na Górę Sobótkę, z której rozpościera się niezwykły widok na Szwajcarię Kaszubską i gdzie można usiąść w cieniu uroczego wiatraka...

Galeria zdjęć

Zdjęcie z konferencji Zdjęcie z konferencji Zdjęcie z konferencji
Zdjęcie z konferencji Zdjęcie z konferencji Zdjęcie z konferencji
Zdjęcie z konferencji Zdjęcie z konferencji Zdjęcie z konferencji
Zdjęcie z konferencji Zdjęcie z konferencji Zdjęcie z konferencji