Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej istnieje od ponad dziesięciu lat, powstało w 2011 roku. Skupia osoby o kulinarnych zainteresowaniach i jest otwarte na wszystkich, którzy uwielbiają poznawać kulturę odwiedzanych miejsc poprzez ich kuchnię. Członkowie stowarzyszenia są zarówno profesjonalnie, jak i prywatnie, związani z branżą gastronomiczną lub turystyki kulinarnej. Choć siedzibą Stowarzyszenia jest Poznań, członkowie pochodzą z różnych stron Polski.
Głównym celem PSTK jest promowanie kulinariów w turystyce i samej turystyki kulinarnej, a także jak najszersze edukowanie naszego społeczeństwa w tym zakresie. Stowarzyszenie uczestniczy w różnych projektach i konceptach kulinarnych, organizuje cykliczne konferencje terenowe, współpracuje międzynarodowo oraz ze środowiskami lokalnymi.

Dokumentacja prac nad Podstrategią turystyki kulinarnej w Polsce...

„Wielokulturowe tradycje i współczesne trendy kuchni Wrocławia"...