IV Konferencja Terenowa

„Turystyka kulinarna na Szlaku Jabłkowym Największego Sadu Europy”

23-24 listopada 2019 r. (Zagłębie Warecko-Grójeckie na Mazowszu) 

„Turystyka kulinarna na Szlaku Jabłkowym Największego Sadu Europy” – pod takim tytułem odbyła się IV Konferencja Terenowa PSTK w Warce (23-24 listopada 2019 r.).  

W programie konferencji skupiającej się na Wareckim Szlaku Jabłkowym znalazł się objazd studyjny (firma Organizacja Producentów Owoców „Twój Owoc” w Wichradzu; Gospodarstwo Sadownicze w Starej Warce; Browar BroWarka; Szkółka Owocowa Bończa w Bończy), spotkania z przedstawicielami lokalnych stowarzyszeń (Stowarzyszenie W.A.R.K.A; Stowarzyszenie Sady Grójeckie; KGW z Bończy), a także zajęcia warsztatowe (Grupa Seniorska SPA z Bończy). 

Motywem przewodnim były oczywiście jabłka. Mieliśmy przyjemność skosztować kolacji tematycznej z menu jabłkowym według autorskich receptur Agnieszki Kurowskiej-Kobus, właścicielki restauracji FUM w Warce, przepysznych racuszków jabłkowych, przygotowanych wspólnie z mieszkankami Bończy, wyjątkowej w smaku szarlotki, soku jabłkowego i jeszcze tuzina innych jabłkowych przysmaków z lokalnych odmian, a także oryginalnych jabłkowych przetworów wytwarzanych przez członków Warecki Szlak Jabłkowy. 

Wyjazd studyjny był okazją do zaprezentowania najnowszego produktu Dolnośląska Organizacja Turystyczna – Katalogu Smaki Dolnego Śląska oraz nawiązania kontaktów z organizatorami turystyki kulinarnej w Zagłębiu Warecko-Grójeckim na Mazowszu. 

Gorąco zachęcamy do odwiedzenia Wareckiego Szlaku Jabłkowego!