„Oferta turystyki kulinarnej Wielkopolski – stan obecny, perspektywy rozwoju”
14-15 kwietnia 2018 (Trasa: Wąsowo – Mniszki – Prusim)
Kolejne wyjazdowe spotkanie PSTK już za nami – w weekend 14-15.04.2018 sprawdzaliśmy ofertę kulinarną Wielkopolski. Konferencja była pełna ciekawych smaków, interesujących rozmów, niezwykłych klimatycznych miejsc i ludzi w nich spotkanych.
Rozpoczęliśmy w Folwarku Wąsowo – spacerem z opowieścią o historii tego miejsca i smacznym lunchem. Później przenieśliśmy się w czasie w Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej w Mniszkach, po to by na koniec dojechać do kompleksu Olandia w Prusimiu. Tam był czas na uroczystą kolację, a kolejnego dnia konferencję i warsztat piekarski.
Dziękujemy panom: Janowi Wieła, Jackowi Kaczmarkowi i Damianowi Michałkowi za spędzony z nami czas i barwne opowieści. Polecamy wszystkie trzy miejsca, które odwiedziliśmy.
Smaki, które przede wszystkim zapamiętamy, to m.in. potrawy zrobione z ekologicznych warzyw w Folwarku Wąsowo, tamtejsze lody – pistacjowe czy różane, ciasto drożdżowe w Mniszkach, sandacz z jeziora w Olandii, chleb przez nas osobiście wypieczony w Olandii oraz nalewki pani Grażynki („Dereniówka”) oraz pana Zygmunta (Folwark Wąsowo). Pewnie każdy z członków spotkania dorzuciłby tutaj coś jeszcze…
Do domów powróciliśmy ze wspomnieniami, wieloma zdjęciami oraz kulinarnymi pamiątkami: przetworami z Wąsowa (zwłaszcza przepysznymi buraczkami z różnymi dodatkami), chlebem, koszyczkami z wikliny (np. na wino), które sami wypletliśmy.
Nasze cykliczne spotkanie członków Stowarzyszenia połączone było także z konferencją dotyczącą oferty turystyki kulinarnej Wielkopolski (stanu obecnego i perspektyw rozwoju), jednak w naszych referatach i dyskusjach wykroczyliśmy znacznie poza granice regionu oraz kraju, gdyż turystyka kulinarna współcześnie to nieograniczony temat do dyskusji.