• Piernikowo

    Wybierając się do Torunia nie mogłam zapomnieć o atrakcjach związanych z piernikiem – wszyscy wiemy, że to słodka wizytówka miasta. Za poradą użytkowników TripAdvisor postanowiłam poznać ten słodki wypiek w Żywym Muzeum Piernika przy Rabiańskiej. Muzeum cieszy się ogromną popularnością – magazyn National Geographic Traveler uznał je za jeden z 7 Nowych Cudów Polski, dlatego

    0 Kometarze18 czerwca 2017
  • Kilka słów o turystyce kulinarnej w Polsce

    Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka) jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się trendów w rozwoju podróży tematycznych na rynku turystycznym w Europie i niektórych państwach na świecie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych w innych krajach czy regionach, degustowaniem charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala

    0 Kometarze12 kwietnia 2017
  • Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część II)

    Podczas pobytu w Poznaniu Erik Wolf odbył historyczny spacer po mieście z przewodnikiem p. Wojciechem Nowackim, a także był w Rogalowym Muzeum Poznania – i jak każdy turysta w tym miejscu, miał okazję posłuchać o historii i wytwórstwie rogali, spróbować ich oraz wziąć udział w warsztacie wypieku tego certyfikowanego pysznego wypieku. Atrakcją dla gościa był

    0 Kometarze28 czerwca 2016
  • Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część I)

    W maju 2016 roku na zaproszenie Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek z poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego odwiedził Polskę Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association. Przez kilka intensywnych dni pobytu miał okazję odmienić swoje dotychczasowe spojrzenie na polską kuchnię (a wspomnienia sięgały lat 80-tych). Pierwsze zetknięcie z polskimi specjałami odbyło się w Restauracji Ratuszova na Starym Rynku w

    0 Kometarze5 czerwca 2016
  • Turystyka kulinarna w Ameryce Środkowej

    Ameryka Środkowa stanowi pewną kulinarną zagwozdkę. Jest nierówna i niespójna; potrafi zaskoczyć bogactwem smaków, jednocześnie bazując na monotonii i kurczowym przywiązaniu do tradycji. Kuchnia Kostaryki jest niewybujała; w Nikaragui zjemy doskonałe owoce i kupimy najlepszy rum, w Salvadorze – najwspanialsze owoce morza (dosłownie – prosto z morza!) i lokalną odmianę tortilli nadziewaną liśćmi chipilin. Meksyk

    0 Kometarze10 lipca 2014
  • Bogactwo kuchni marokańskiej

    „Hallo, Monsieur, come, come. Tiu gotowar Rober Maklowić” – takimi słowami do mojego pierwszego marokańskiego obiadu zachęcił mnie kucharzo-kelnero-naganiaczo-kasjer na marakeszańskim Placu Jamaa-El-Fnaa. Mówiąc szczerze – byliśmy już głodni, zatem ów miły Marokańczyk nie musiał iść (jak wielu innych handlarzy) 100 metrów za nami… A było z czego wybierać. Kuchnia Maroka nie należy wprawdzie do

    0 Kometarze10 lipca 2014
  • Gotycki Malbork i najstarszy rodzinny browar w Polsce

    13 czerwca 2014r. (w piątek!) wybraliśmy się na rekonesans kulinarny do województwa pomorskiego, a za szczególny cel wyjazdu obraliśmy Malbork oraz maleńkie Gościszewo. Przysłowiowy pechowy piątek, okazał się dla nas pełen pozytywnych wrażeń smakowych, a w czasie wyprawy na dawne tereny krzyżackie, pomagał nam pewien Hiszpan z samego Toledo. Zamku w Malborku raczej nikomu nie

    0 Kometarze20 czerwca 2014
  • Taste of Poland

    Polska Organizacja Turystyczna przygotowała przewodnik po specjałach polskiej kuchni.  Zachęcamy do zapoznania się z tą publikacją.

    0 Kometarze10 marca 2014
  • W poszukiwaniu najlepszych serów w Polsce II

    Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej zaprasza na wyprawę w poszukiwaniu najlepszych serów dojrzewających w naszym pięknym kraju. Miejsce do którego się udamy oddalone jest o 70km na zachód od Poznania. Naszym gospodarzem będzie Pan Marek Grądzki, producent serów, a zarazem wyśmienity kucharz. W trakcie spotkania przeprowadzony zostanie pokaz produkcji sera oraz degustacja deski serów wraz z

    0 Kometarze10 lutego 2014

NASZA MISJA

Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej zostało utworzone w 2011 roku w Poznaniu. Głównym celem Stowarzyszenia jest skupienie osób o podobnych zainteresowaniach, abyśmy w coraz większym gronie mogli rozwijać naszą pasję. Stowarzyszenie otwarte jest dla wszystkich, którzy uwielbiają w trakcie podróży poznawać nowe smaki i gotowi są podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi. Pasjonatami podróży i dobrego jedzenia. Uwielbiamy kolekcjonować to, co dla nas najważniejsze, czyli niezapomniane wspomnienia i smaki z miejsc, w których mieliśmy przyjemność przebywać.