Potrawy z 4 stron świata

  • 14 kwietnia 2011
  • by Marcin Sekida
  • degustacje, kuchnia bałkańska, polskie stowarzyszenie turystyki kulinarnej, pstk, turystyka kulinarna,

W poniedziałek 11 kwietnia br. PSTK w liczbie 12 osób zawitało w restauracji o wdzięcznej nazwie Potrawy z 4 Stron Świata.

Szefem lokalu jest Pan Piotr Szymański, który również jest jej naczelnym kucharzem. Restauracyjka- określenia tego używam tylko ze względu na wielkość lokalu, który jest niewielki- zlokalizowana jest w Poznaniu przy ulicy Żydowskiej 30.
Słów kilka o naszym Gospodarzu. Pan Piotr jest podróżnikiem i pasjonatem kulinarnym. W menu prowadzonej przez niego restauracji znajdziemy potrawy z wielu krajów Europy, Azji i Afryki. My zostaliśmy uraczeni potrawami z Serbii, Libanu i Rumunii.

Spotkanie rozpoczęło się od wprowadzenia, podczas którego Pan Piotr opowiedział nam o swoich pasjach czyli podróżach i gotowaniu. Audytorium w postaci członków PSTK wsłuchiwało się dokładnie w niezwykle ciekawe opowieści i przygody turystyczno-kulinarne naszego Gospodarza. Następnie przyszedł czas na pierwszą potrawę. A w zasadzie na 3 potrawy na jednym talerzu, mianowicie: PLJESKAVICA- grillowane mięso przyprawione m.in. rozmarynem, papryką z dodatkiem cebuli i czosnku; ČEVAPČIĆI- grillowane mięso w formie małych roladek przyprawione m.in. słodką papryką, cebulą i kminkiem; LESKOWAČKI UŠTIPCI- kotleciki z grilla z dodatkiem żółtego sera i mielonej słoniny. Potrawy te wywodzą się z Serbii.
Na drugie danie Pan Piotr zaserwował nam libański krem z soczewicy ze szpinakiem, który w oryginale nosi nazwę Adas Bi Hamod.

Na „deser” zostaliśmy uraczeni rumuńskim sznyclem w piwie czyli solidną porcją mięsa duszonego w sosie jabłkowo-cebulowym z dodatkiem piwa.
Biesiada trwała blisko 3 godziny. Humory dopisywały, jedzenie smakowało (choć na ten temat każdy z uczestników musiałby się wypowiedzieć samodzielnie) historiom podróżniczo-kulinarnym nie było końca.

Panu Piotrowi serdecznie dziękujemy, a wszystkich, którzy jeszcze nie odwiedzili Potraw z 4 Stron Świata, zapraszamy w imieniu jej szefa.

tekst: Marcin Sekida
zdjęcia: Jakub Rybicki