Piernikowo

Wybierając się do Torunia nie mogłam zapomnieć o atrakcjach związanych z piernikiem – wszyscy wiemy, że to słodka wizytówka miasta. Za poradą użytkowników TripAdvisor postanowiłam poznać ten słodki wypiek w Żywym Muzeum Piernika przy Rabiańskiej. Muzeum cieszy się ogromną popularnością – magazyn National Geographic Traveler uznał je za jeden z 7 Nowych Cudów Polski, dlatego

Kilka słów o turystyce kulinarnej w Polsce

Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka) jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się trendów w rozwoju podróży tematycznych na rynku turystycznym w Europie i niektórych państwach na świecie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych w innych krajach czy regionach, degustowaniem charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala

Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część II)

Podczas pobytu w Poznaniu Erik Wolf odbył historyczny spacer po mieście z przewodnikiem p. Wojciechem Nowackim, a także był w Rogalowym Muzeum Poznania – i jak każdy turysta w tym miejscu, miał okazję posłuchać o historii i wytwórstwie rogali, spróbować ich oraz wziąć udział w warsztacie wypieku tego certyfikowanego pysznego wypieku. Atrakcją dla gościa był

Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część I)

W maju 2016 roku na zaproszenie Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek z poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego odwiedził Polskę Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association. Przez kilka intensywnych dni pobytu miał okazję odmienić swoje dotychczasowe spojrzenie na polską kuchnię (a wspomnienia sięgały lat 80-tych). Pierwsze zetknięcie z polskimi specjałami odbyło się w Restauracji Ratuszova na Starym Rynku w

Turystyka kulinarna w Ameryce Środkowej

Ameryka Środkowa stanowi pewną kulinarną zagwozdkę. Jest nierówna i niespójna; potrafi zaskoczyć bogactwem smaków, jednocześnie bazując na monotonii i kurczowym przywiązaniu do tradycji. Kuchnia Kostaryki jest niewybujała; w Nikaragui zjemy doskonałe owoce i kupimy najlepszy rum, w Salvadorze – najwspanialsze owoce morza (dosłownie – prosto z morza!) i lokalną odmianę tortilli nadziewaną liśćmi chipilin. Meksyk

Piernikowo

  • 18 czerwca 2017
  • by pstk
Wybierając się do Torunia nie mogłam zapomnieć o atrakcjach związanych z piernikiem – wszyscy wiemy, że to słodka wizytówka miasta. Za poradą użytkowników TripAdvisor postanowiłam poznać ten słodki wypiek w Żywym Muzeum Piernika przy Rabiańskiej. Muzeum cieszy się ogromną popularnością – magazyn National Geographic Traveler uznał je za jeden z 7 Nowych Cudów Polski, dlatego
Czytaj więcej

Kilka słów o turystyce kulinarnej w Polsce

  • 12 kwietnia 2017
  • by pstk
  • turystyka kulinarna,
Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka) jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się trendów w rozwoju podróży tematycznych na rynku turystycznym w Europie i niektórych państwach na świecie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych w innych krajach czy regionach, degustowaniem charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala
Czytaj więcej

Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część II)

  • 28 czerwca 2016
  • by pstk
  • Erik Wolf, Folwark Wąsowo,
Podczas pobytu w Poznaniu Erik Wolf odbył historyczny spacer po mieście z przewodnikiem p. Wojciechem Nowackim, a także był w Rogalowym Muzeum Poznania – i jak każdy turysta w tym miejscu, miał okazję posłuchać o historii i wytwórstwie rogali, spróbować ich oraz wziąć udział w warsztacie wypieku tego certyfikowanego pysznego wypieku. Atrakcją dla gościa był
Czytaj więcej

Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część I)

  • 5 czerwca 2016
  • by pstk
  • AWF, Erik Wolf, Pałac Mierzęcin, pstk,
W maju 2016 roku na zaproszenie Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek z poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego odwiedził Polskę Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association. Przez kilka intensywnych dni pobytu miał okazję odmienić swoje dotychczasowe spojrzenie na polską kuchnię (a wspomnienia sięgały lat 80-tych). Pierwsze zetknięcie z polskimi specjałami odbyło się w Restauracji Ratuszova na Starym Rynku w
Czytaj więcej

Turystyka kulinarna w Ameryce Środkowej

  • 10 lipca 2014
  • by Krystyna Roszak
  • Ameryka Środkowa, Gwatemala, Kostaryka, La Antigua, Meksyk, Nikaragua,
Ameryka Środkowa stanowi pewną kulinarną zagwozdkę. Jest nierówna i niespójna; potrafi zaskoczyć bogactwem smaków, jednocześnie bazując na monotonii i kurczowym przywiązaniu do tradycji. Kuchnia Kostaryki jest niewybujała; w Nikaragui zjemy doskonałe owoce i kupimy najlepszy rum, w Salvadorze – najwspanialsze owoce morza (dosłownie – prosto z morza!) i lokalną odmianę tortilli nadziewaną liśćmi chipilin. Meksyk
Czytaj więcej

Bogactwo kuchni marokańskiej

  • 10 lipca 2014
  • by Rafał Jankowiak
  • maroko,
„Hallo, Monsieur, come, come. Tiu gotowar Rober Maklowić” – takimi słowami do mojego pierwszego marokańskiego obiadu zachęcił mnie kucharzo-kelnero-naganiaczo-kasjer na marakeszańskim Placu Jamaa-El-Fnaa. Mówiąc szczerze – byliśmy już głodni, zatem ów miły Marokańczyk nie musiał iść (jak wielu innych handlarzy) 100 metrów za nami… A było z czego wybierać. Kuchnia Maroka nie należy wprawdzie do
Czytaj więcej

Gotycki Malbork i najstarszy rodzinny browar w Polsce

  • 20 czerwca 2014
  • by Marcin Sekida
  • Bogdan Gałązka, browar Gościszewo, Cafe Gothic, Malbork, najstarszy browar w Polsce, Seat Polska, Stanisław Czarnecki,
13 czerwca 2014r. (w piątek!) wybraliśmy się na rekonesans kulinarny do województwa pomorskiego, a za szczególny cel wyjazdu obraliśmy Malbork oraz maleńkie Gościszewo. Przysłowiowy pechowy piątek, okazał się dla nas pełen pozytywnych wrażeń smakowych, a w czasie wyprawy na dawne tereny krzyżackie, pomagał nam pewien Hiszpan z samego Toledo. Zamku w Malborku raczej nikomu nie
Czytaj więcej

Taste of Poland

  • 10 marca 2014
  • by pstk
  • POT, pstk, taste of poland,
Polska Organizacja Turystyczna przygotowała przewodnik po specjałach polskiej kuchni.  Zachęcamy do zapoznania się z tą publikacją.
Czytaj więcej

W poszukiwaniu najlepszych serów w Polsce II

  • 10 lutego 2014
  • by Łukasz Małachowski
  • Linie, Marek Grądzki, pstk, sery grądzkie,
Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej zaprasza na wyprawę w poszukiwaniu najlepszych serów dojrzewających w naszym pięknym kraju. Miejsce do którego się udamy oddalone jest o 70km na zachód od Poznania. Naszym gospodarzem będzie Pan Marek Grądzki, producent serów, a zarazem wyśmienity kucharz. W trakcie spotkania przeprowadzony zostanie pokaz produkcji sera oraz degustacja deski serów wraz z
Czytaj więcej