Piernikowo

Wybierając się do Torunia nie mogłam zapomnieć o atrakcjach związanych z piernikiem – wszyscy wiemy, że to słodka wizytówka miasta. Za poradą użytkowników TripAdvisor postanowiłam poznać ten słodki wypiek w Żywym Muzeum Piernika przy Rabiańskiej. Muzeum cieszy się ogromną popularnością – magazyn National Geographic Traveler uznał je za jeden z 7 Nowych Cudów Polski, dlatego

Kilka słów o turystyce kulinarnej w Polsce

Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka) jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się trendów w rozwoju podróży tematycznych na rynku turystycznym w Europie i niektórych państwach na świecie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych w innych krajach czy regionach, degustowaniem charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala

Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część II)

Podczas pobytu w Poznaniu Erik Wolf odbył historyczny spacer po mieście z przewodnikiem p. Wojciechem Nowackim, a także był w Rogalowym Muzeum Poznania – i jak każdy turysta w tym miejscu, miał okazję posłuchać o historii i wytwórstwie rogali, spróbować ich oraz wziąć udział w warsztacie wypieku tego certyfikowanego pysznego wypieku. Atrakcją dla gościa był

Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część I)

W maju 2016 roku na zaproszenie Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek z poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego odwiedził Polskę Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association. Przez kilka intensywnych dni pobytu miał okazję odmienić swoje dotychczasowe spojrzenie na polską kuchnię (a wspomnienia sięgały lat 80-tych). Pierwsze zetknięcie z polskimi specjałami odbyło się w Restauracji Ratuszova na Starym Rynku w

Turystyka kulinarna w Ameryce Środkowej

Ameryka Środkowa stanowi pewną kulinarną zagwozdkę. Jest nierówna i niespójna; potrafi zaskoczyć bogactwem smaków, jednocześnie bazując na monotonii i kurczowym przywiązaniu do tradycji. Kuchnia Kostaryki jest niewybujała; w Nikaragui zjemy doskonałe owoce i kupimy najlepszy rum, w Salvadorze – najwspanialsze owoce morza (dosłownie – prosto z morza!) i lokalną odmianę tortilli nadziewaną liśćmi chipilin. Meksyk

NASZA MISJA

Głównym celem Stowarzyszenia jest skupienie osób o podobnych zainteresowaniach, abyśmy w coraz większym gronie mogli rozwijać naszą pasję. Stowarzyszenie otwarte jest dla wszystkich, którzy uwielbiają w trakcie podróży poznawać nowe smaki i gotowi są podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi.

Czytaj więcej

WYPRAWY KULINARNE

Podróżujemy kulinarnie po całej Europie. Odwiedzamy również dalsze zakątki świata w poszukiwaniu nowych smaków. Staramy się docierać do miejsc poza utartymi szlakami turystycznymi, tam gdzie powstają autentyczne produkty wytwarzane przez ludzi z pasją. Naszymi przewodnikami są osoby, które "zjadły zęby" na poszczególnych regionach świata.

Czytaj więcej

EVENTY

Organizujemy wydarzenia kulinarne, warsztaty kulinarne oraz degustacje. Angażujemy się w różnego rodzaju przedsięwzięcia związane z szeroko pojętą turystyką kulinarną. Poprzez swoją działalność staramy się zwiększać wiedzę o produktach regionalnych. Wspieramy inicjatywy związane z promocją zdrowej i naturalnej żywności.

Czytaj więcej

Jesteśmy pasjonatami podróży i dobrego jedzenia. Uwielbiamy kolekcjonować to, co dla nas najważniejsze, czyli niezapomniane wspomnienia i smaki z miejsc, w których mieliśmy przyjemność przebywać.

Najświeższe informacje ze świata Turystyki Kulinarnej.

Czytaj bloga
Ostatnie wpisy

Piernikowo

  • 0 Kometarze
  • 18 czerwca 2017
Wybierając się do Torunia nie mogłam zapomnieć o atrakcjach związanych z...
Czytaj więcej

Kilka słów o turystyce kulinarnej w Polsce

  • 0 Kometarze
  • 12 kwietnia 2017
Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka)...
Czytaj więcej

Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część II)

  • 0 Kometarze
  • 28 czerwca 2016
Podczas pobytu w Poznaniu Erik Wolf odbył historyczny spacer po mieście...
Czytaj więcej

Wyprawy kulinarne Świat

Przegladaj wyprawy
Propozycje naszych wypraw

POZNAJ NAS BLIŻEJ

O NAS
Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej zostało utworzone w 2011 roku w Poznaniu.
Głównym celem Stowarzyszenia jest skupienie osób o podobnych zainteresowaniach, abyśmy w coraz większym gronie mogli rozwijać naszą pasję. Stowarzyszenie otwarte jest dla wszystkich, którzy uwielbiają w trakcie podróży poznawać nowe smaki i gotowi są podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi.
Organizujemy wyprawy, wydarzenia i warsztaty kulinarne oraz degustacje i eventy. Wspieramy produkty regionalne oraz ludzi, którzy z pasją je wytwarzają. Staramy się promować turystykę kulinarną. Poprzez tradycje kulinarne staramy się odkrywać świat.
Tylko z nami odkryjesz regiony Polski i Świata w najsmaczniejszy z możliwych sposobów.