Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce

W maju 2016 roku na zaproszenie Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek z poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego odwiedził Polskę Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association. Przez kilka intensywnych dni pobytu miał okazję odmienić swoje dotychczasowe spojrzenie na polską kuchnię (a wspomnienia sięgały lat 80-tych).

Pierwsze zetknięcie z polskimi specjałami odbyło się w Restauracji Ratuszova na Starym Rynku w Poznaniu. Dała tu po sobie znać polska gościnność i półmiski ledwie znajdowały miejsce na stole. Ilość szła w parze z jakością i smakiem, niełatwo więc było zostawić choć kęs.

Kolejny dzień pobytu przewidziano w przepięknym Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Majątek ten obejmuje niezwykle malownicze tereny, gdzie życie płynie w rytmie slow.

Kuchnia zaskakuje od samego początku. Lunch rozpoczęliśmy od degustacji oleju porowego, który powoli staje się wizytówką tego miejsca. Dania, które są serwowane w pałacowych restauracjach osadzone są w polskiej tradycji ale podane w nowej odsłonie. Ot, niby byle jaka zupa – krupnik, który znienawidzony jest przez rzesze rodaków (w tym mnie), tutaj staje się daniem, które chciałoby się powtarzać. Dalej było jeszcze ciekawiej: policzki z kluską śląską i deser w kształcie kuli.

Kolejnym elementem programu był spacer po winnicy będącej pod opieką Piotra Stopczyńskiego, degustacja wina i odwiedziny w piwnicy, gdzie w ciszy leżakują szlachetne trunki. Jako idealne zwieńczenie dnia – kolacja w Restauracji Destylarnia w budynku dawnej gorzelni. Kuchnia pod egidą Dawida Łagowskiego czerpie z najważniejszych założeń nurtu Slow Food. Większość produktów wykorzystywanych do kompozycji dań pochodzi od regionalnych dostawców oraz z własnych upraw. Kompozycje smakowe lokalnych i sezonowych produktów z akompaniamentem win pałacowych tworzą niepowtarzalną sztukę na talerzu.

Kluczowym punktem pobytu Erika Wolfa był jego wykład w Akademii Wychowania Fizycznego w ramach Programu Akademicki i Naukowy Poznań, zatytułowany „Najnowsze trendy i możliwości rozwoju turystyki kulinarnej”. Prezentacja przyciągnęła nie tylko studentów, ale i wielu wielbicieli turystyki kulinarnej – łącznie wykładu wysłuchało ok. 140 osób.

Po południu w restauracji Hotelu Puro „NIFTY No. 20” odbyło się spotkanie z Członkami PSTK oraz osobami zaangażowanymi w kreowanie turystyki kulinarnej w Polsce. Po powitaniu gości przez Prezesa PSTK Marcina Sekidę, Erik Wolf w swoim wystąpieniu „Rozwijanie nowej destynacji geokulinarnej” przybliżył zebranym możliwości kształtowania wizerunku regionów kulinarnych oraz perspektywę dalszej współpracy między World Food Travel Association a Polską.

Autorka tekstu: Katarzyna Janiszewska

Ambasador World Food Travel Association na Polskę, członek PSTK

Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część II)

Podczas pobytu w Poznaniu Erik Wolf odbył historyczny spacer po mieście z przewodnikiem p. Wojciechem Nowackim, a także był w Rogalowym Muzeum Poznania – i jak każdy turysta w tym miejscu, miał okazję posłuchać o historii i wytwórstwie rogali, spróbować ich oraz wziąć udział w warsztacie wypieku tego certyfikowanego pysznego wypieku.

Atrakcją dla gościa był też zakup różnych poznańskich i polskich produktów kulinarnych, by zabrać je następnie jako pamiątki do rodzinnego Portland.

Na ostatni dzień pobytu Erika w Polsce organizatorzy zabrali go do magicznego miejsca jakim jest Folwark Wąsowo, położony kilkadziesiąt kilometrów od Poznania, w którym uprawiane są warzywa z ekologicznym certyfikatem, przetwarzane następnie w naturalny i tradycyjny sposób. Tam czekał gościa spacer po całym folwarku i ogrodzie oraz spotkanie z właścicielami i pracownikami, a także degustacja niezwykłych nalewek i konfitur oraz przepyszny wielkopolski obiad. Gość miał okazję skosztować m.in. pyrów z gzikiem i olejem lnianym, serka smażonego, rolad, kremu szparagowego. Z żalem wyjeżdżaliśmy stamtąd.

Po powrocie do USA, w prasie branżowej oraz w programie internetowym, Erik Wolf stwierdził, iż Polska ma ogromny potencjał, aby stać się THE NEXT BIG THING IN FOOD TRAVEL! Bardzo nas to cieszy!

Autorka tekstu: Karolina Buczkowska-Gołąbek

Członek PSTK

 

Spis fotografii:

Fot. Erik Wolf podczas wykładu w poznańskiej AWF

Fot. Katarzyna Janiszewska, Karolina Buczkowska-Gołąbek, Dawid Łagowski, Erik Wolf, Marcin Sekida

Fot. Wnętrza folwarczne (w tle szafa z zaprawami, z której gość otrzymał do domu kilka pysznych słoiczków)

Fot. Folwarczne nalewki

Fot. Jan Wieja, Piotr Wieja, Erik Wolf

Fot. Erik Wolf w działaniu… – Rogalowe Muzeum Poznania

Fot. Zupa z kukurydzy autorstwa Dawida Łagowskiego – w sam raz dla gościa ze Stanów…

Fot. Spotkanie członków i miłośników PSTK z Erikiem Wolfem.

Fot. Policzki z kluską śląską i młodymi warzywami autorstwa Dawida Łagowskiego

Plugin by:aaM