Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część II)

  • 28 czerwca 2016
  • by pstk
  • Erik Wolf, Folwark Wąsowo,

Podczas pobytu w Poznaniu Erik Wolf odbył historyczny spacer po mieście z przewodnikiem p. Wojciechem Nowackim, a także był w Rogalowym Muzeum Poznania – i jak każdy turysta w tym miejscu, miał okazję posłuchać o historii i wytwórstwie rogali, spróbować ich oraz wziąć udział w warsztacie wypieku tego certyfikowanego pysznego wypieku.

Atrakcją dla gościa był też zakup różnych poznańskich i polskich produktów kulinarnych, by zabrać je następnie jako pamiątki do rodzinnego Portland.

Erik Wolf w Polsce

Erik Wolf w działaniu… – Rogalowe Muzeum Poznania

Na ostatni dzień pobytu Erika w Polsce organizatorzy zabrali go do magicznego miejsca jakim jest Folwark Wąsowo, położony kilkadziesiąt kilometrów od Poznania, w którym uprawiane są warzywa z ekologicznym certyfikatem, przetwarzane następnie w naturalny i tradycyjny sposób. Tam czekał gościa spacer po całym folwarku i ogrodzie oraz spotkanie z właścicielami i pracownikami, a także degustacja niezwykłych nalewek i konfitur oraz przepyszny wielkopolski obiad. Gość miał okazję skosztować m.in. pyrów z gzikiem i olejem lnianym, serka smażonego, rolad, kremu szparagowego. Z żalem wyjeżdżaliśmy stamtąd.

Erik Wolf w Polsce - Folwark Wąsowo

Jan Wieja, Piotr Wieja, Erik Wolf

Erik Wolf w Polsce

Folwarczne nalewki

Erik Wolf w Polsce - Folwark Wąsowo

Wnętrza folwarczne (w tle szafa z zaprawami, z której gość otrzymał do domu kilka pysznych słoiczków)

Po powrocie do USA, w prasie branżowej oraz w programie internetowym, Erik Wolf stwierdził, iż Polska ma ogromny potencjał, aby stać się THE NEXT BIG THING IN FOOD TRAVEL! Bardzo nas to cieszy J

 

Karolina Buczkowska-Gołąbek

Członek PSTK