Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association, w Polsce (część I)

  • 5 czerwca 2016
  • by pstk
  • AWF, Erik Wolf, Pałac Mierzęcin, pstk,

W maju 2016 roku na zaproszenie Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek z poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego odwiedził Polskę Erik Wolf, Prezes World Food Travel Association. Przez kilka intensywnych dni pobytu miał okazję odmienić swoje dotychczasowe spojrzenie na polską kuchnię (a wspomnienia sięgały lat 80-tych).

Pierwsze zetknięcie z polskimi specjałami odbyło się w Restauracji Ratuszova na Starym Rynku w Poznaniu. Dała tu po sobie znać polska gościnność i półmiski ledwie znajdowały miejsce na stole. Ilość szła w parze z jakością i smakiem, niełatwo więc było zostawić choć kęs.

Kolejny dzień pobytu przewidziano w przepięknym Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Majątek ten obejmuje niezwykle malownicze tereny, gdzie życie płynie w rytmie slow.

Kuchnia zaskakuje od samego początku. Lunch rozpoczęliśmy od degustacji oleju porowego, który powoli staje się wizytówką tego miejsca. Dania, które są serwowane w pałacowych restauracjach osadzone są w polskiej tradycji ale podane w nowej odsłonie. Ot, niby byle jaka zupa – krupnik, który znienawidzony jest przez rzesze rodaków (w tym mnie), tutaj staje się daniem, które chciałoby się powtarzać. Dalej było jeszcze ciekawiej: policzki z kluską śląską i deser w kształcie kuli.

Erik Wolf w Polsce

Policzki z kluską śląską i młodymi warzywami autorstwa Dawida Łagowskiego

Kolejnym elementem programu był spacer po winnicy będącej pod opieką Piotra Stopczyńskiego, degustacja wina i odwiedziny w piwnicy, gdzie w ciszy leżakują szlachetne trunki. Jako idealne zwieńczenie dnia – kolacja w Restauracji Destylarnia w budynku dawnej gorzelni. Kuchnia pod egidą Dawida Łagowskiego czerpie z najważniejszych założeń nurtu Slow Food. Większość produktów wykorzystywanych do kompozycji dań pochodzi od regionalnych dostawców oraz z własnych upraw. Kompozycje smakowe lokalnych i sezonowych produktów z akompaniamentem win pałacowych tworzą niepowtarzalną sztukę na talerzu.

Erik Wolf w Polsce

Zupa z kukurydzy autorstwa Dawida Łagowskiego – w sam raz dla gościa ze Stanów…

Erik Wolf w Polsce

Katarzyna Janiszewska, Karolina Buczkowska-Gołąbek, Dawid Łagowski, Erik Wolf, Marcin Sekida

Kluczowym punktem pobytu Erika Wolfa był jego wykład w Akademii Wychowania Fizycznego w ramach Programu Akademicki i Naukowy Poznań, zatytułowany „Najnowsze trendy i możliwości rozwoju turystyki kulinarnej”. Prezentacja przyciągnęła nie tylko studentów, ale i wielu wielbicieli turystyki kulinarnej – łącznie wykładu wysłuchało ok. 140 osób.

Erik Wolf w Polsce

Erik Wolf podczas wykładu w poznańskiej AWF

Po południu w restauracji Hotelu Puro „NIFTY No. 20” odbyło się spotkanie z Członkami PSTK oraz osobami zaangażowanymi w kreowanie turystyki kulinarnej w Polsce. Po powitaniu gości przez Prezesa PSTK Marcina Sekidę, Erik Wolf w swoim wystąpieniu „Rozwijanie nowej destynacji geokulinarnej” przybliżył zebranym możliwości kształtowania wizerunku regionów kulinarnych oraz perspektywę dalszej współpracy między World Food Travel Association a Polską.

Erik Wolf w Polsce

Spotkanie członków i miłośników PSTK z Erikiem Wolfem

Katarzyna Janiszewska

Ambasador World Food Travel Association na Polskę

Członek PSTK