60 win ku lepszemu poznaniu Hiszpanii

  • 29 stycznia 2013
  • by Marcin Sekida
  • Cafe Museum, festiwal, Hiszpania, pstk, wino,

Festiwal Win Hiszpański, który 25 stycznia 2013 roku odbył się w Museum Cafe w Poznaniu, już przeszedł do historii. Dzięki uprzejmości 8 wystawców mogliśmy degustować ponad 60 win z 15 regionów winiarskich Hiszpanii. W trakcie festiwalu odbyła się również degustacja oliw, serów i szynek hiszpańskich.

Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej, jako partner Festiwalu, poprowadziło prezentację pt. Krótka charakterystyka regionów winiarskich i szczepów winnych. Prezentacja miała na celu przybliżyć zebranym Gościom regiony winiarskie Hiszpanii, z których tegoż wieczoru degustowane było wino. Prezentację w głównej mierze poprowadził Kierownik Sekcji Enoturystyki Łukasz Małachowski, którego wspomagali Jan Olczykowski i Marcin Sekida. Z prezentacją można się zapoznać poniżej.

 

W trakcie Festiwalu został przeprowadzony konkurs na najlepsze wino festiwalowe. Konkurs odbył się w dwóch kategoriach. Wyniki kształtowały się następująco:

NAJLEPSZE WINO W RELACJI CENA/JAKOŚĆ

  1. Tierra Buena – 48 pkt (VINOLA)
  2. Ijalba Greciano – 36 pkt (MINE WINE)
  3. Tandem Ars in vitro – 28 pkt (ENCANTADO)

NAJLEPSZE WINO FESTIWALU

  1. Vitulia Author – 67 pkt (ENCANTADO)
  2. Pago Florentino – 40 pkt (CASA DE VINOS)
  3. Dionisio Ruiz Maturano Tinto – 32 pkt (MINE WINE)
  4. Tres de 3000 – 31 pkt (DŻIBI-BIS)

Festiwal przyciągnął ponad 250 osób, które w wyjątkowych wnętrzach Museum Cafe, poszukiwało najlepszych smaków Hiszpanii.
Już wyczekujemy kolejnego z serii festiwalii, tym razem w marcu- Wina Francuskie!

Tekst: Marcin Sekida
Zdjęcia: Wojtek Owczarzak